logo VKT
30.05.2018
Dvodnevni seminar z delavnicami 22. in 23.11. 2018

Spoštovani,
 
z veseljem najavljamo dvodnevni seminar, ki se bo letošnje leto odvijal v četrtek, 22. in petek 23. novembra. Natančno lokacijo dogodka ter ostale podatke vam bomo posredovali naknadno. Že zdaj pa objavljamo ključne poudarke. Predaval bo Niklas Toerneke dr.med., psihiater in supervizor VKT iz Švedske. Letošnja tema je: Terapija sprejemanja in predanosti (ang. Acceptance and commitment therapy), ki se je razvija v okviru t.i. tretjega vala kognitivno vedenjskih terapij ter v zadnjih letih pridobila velik vpliv. Od vseh različic tretjega vala se je najbolj razširila, njeno učinkovitost pa potrjuje veliko na dokazih temelječih raziskav za najrazličnejše duševne motnje in težave (anksiozna in depresivna stanja, kronična bolečina in telesne bolezni, psihotične motnje, motnje hranjenja, agresivnost, odvisnosti, stres, itd.).
Njena teoretična podlaga je kombinacija klasične vedenjske analize, nadgrajene s sodobnimi raziskavami izvora in funkcioniranja človeškega jezika in kognicije (s čimer se ukvarja Teorija relacijskih okvirjev ang. Relational frame theory - RFT).
Prednost ACT je njen transdiagnostični model, kar pomeni, da se ukvarja s procesi psihološkega trpljenja, ki so prisotni tako pri ljudeh z duševnimi motnjami kot pri splošni populaciji, zato je uporabna za širok razpon problemov, populacij in duševnih motenj ter tudi za rast in razvoj terapevtov.
Osnovno sporočilo ACT je, da se iz našega uma, temelječega na jeziku in kogniciji, lahko vrnemo v sedanji trenutek ter kljub neprijetnim mislim, čustvom in spominom, telesnim občutkom in bolečinam, pridemo v stik z načimi vrednotami ter s predano aktivnostjo ustvarjamo polno, vitalno in smiselno življenje. Pri tem ACT uporablja predvsem izkustvene vaje in metafore ter uči konkretne, zgoraj opisane veščine. Osredotočena je na terapevtsko dogajanje "tukaj in zdaj".
Kljub temu, da je ACT povezana s klastično vedenjsko kognitivno terapijo, je v marsičem od nje tudi različna, zato predznanje VKT za udeležbo na delavnicah ni potrebno. Principe ACT lahko terapevti kombinirajo s katerimkoli drugim terapevtskim pristopom ter tako izboljšajo svoje delo in življenje.


Drustvo-vkt.org © 2018 :: vse pravice pridržane :: all rights reserved :: izdelava strani   inštrukcije, inštrukcije matematike, inštrukcije angleščine, inštrukcije fizike, inštrukcije kemije, jezikovni tečaji, tečaji angleščine, tečaji nemščine, tečaji francoščine, rešene vaje, rešene naloge, vaje in naloge z rešitvami